Träningsupplägg Team Jallan


Detta är mitt träningstänk för NW 2 med Jack Allan - ett individuellt upplägg som passar oss, hoppas den kan ge er inspiration!


Jag tränar alltid 2 dagar efter varann på samma ställe. Gömmorna varierar vid träningsgångerna förutom om jag ser att det finns någon typ av gömma som är en  svårighet/klurighet att hitta, visa/markera eller reda ut,  då gör jag om den gömman på samma ställe träningen efter. Jag använder minnesbilden till att lära oss något. Annars  tänker jag att minnesbilder inte ska användas allt för lättvindigt, vi måste söka för att hitta och vi tränar då på att gamla rester som ligger kvar från föregående träning inte är intressant.

Jag tränar 2 dagar i rad för att jag tänker att oftast tävlar man 2 dagar efter varann. Jag vill att det ska finnas en "igenkänning"  och min hund blir mer jämn på tävling. 


Träning 1; 8 gömmor (har sällan fler, man kan faktiskt ta lagda gömmor flera gånger). Jag varvar hydrolatsorter och märken ex 2 euk gömmor fr. 1 märke, 2 från ett annat och 2 gömmor lagerblad från ett märke och 2 andra med ett annat märke och jag lägger alltid olika mängd, 1-2 droppar.  Det är mer för att jag har så många sorter, ingenting annat. För att förbruka de jag har! Mängden droppar på möbeltassen är för att skapa olika stora/små doftkällor som jag vill att min hund ska få erfarenhet av.


Träning 2;  De gömmor vi hade svårt för av någon anledning på föregående träning hamnar på samma ställe idag igen. Hade vi inga svårigheter har vi tränat för lätt, jag tar med mig det och så blir det 8 på helt andra ställen. 


Jag sätter gömmorna oftast med tänket; 2 utomhus, 2 i behållare och 2 på fordon och så gör jag ett område där jag kan träna ytterligare höga och djupa, även om det kan finnas hög/djup i utomhusområdet, mängdträning blir de ibland på höga och djupa. Alltid olika liggtid 5min-4 timmar.

Ibland gör jag gömmor som ligger i med- eller motvind, nära varandra etc. Variationen är lika stor som fantasin. Men varje gömma har ett syfte i vår träning!

Exempelvis vill jag lära mig hur han tar en gömma i en vertikal springa när det blåser/regnar/ är varmt etc eftersom hydrolatet ter sig olika i olika väder eller hur han reder ut en hög gömma i regn. Om jag lär mig hur min hund jobbar så ökar sannolikheten att vi hittar många/alla gömmor på en tävling. 


Jag tränar på att se hur min hund söker och visar/markerar. Jag visar honom hur han ska göra samt talar om  när han gör saker som han inte får göra – det skulle kunna vara att nosa i gräset när jag gett ett sökkommando. Jobb är jobb, nosa (facebooka) får han göra sen!


Jag försöker också ha en rimlig tid för mina sök, då vi på tävling alltid har en tid att förhålla oss till. 


Jag har en YES-zon till varje utlagd gömma! Belöna i YES zonen  –  vänta inte för länge med att belöna, vi tror att det måste lukta mest där gömman sitter. Tänk gömma och källa... Var inte snål att betala när hunden hittat för att sedan gå fram till gömman och betala igen där godiset kommer från gömman.


Vi vilar 1-3 dagar och så kör vi 2 nya träningsdagar. Jag tränar alltid mest på det vi är sämst på så gömmorna är föränderliga varje gång och med övriga gömmor stärker jag bara söket, hittanden, markeringen och BELÖNINGEN! Jag lär mig läsa honom och vad han med sitt kroppsspråk förmedlar till mig.


Med betala menar jag belöning! Jag varierar alltid min belöning - mindre bra jobb = mindra bra eller god belöning - mycket bra jobb så ska han få känna sig som en världsmästare! På de viset kan jag kommunicera med honom - torrkula = jobba bättre/du kan bättre, när han får kongen och happy dance av mig med tjo och tjim och beröm så vet han att det var jättebra. Men denna belöningsgradering har han lärt sig från de han var liten...


Inte många individer gör något utan att det lönar sig. Ingen jobbar gratis varje dag åt sin arbetsgivare.


Vi belönar vår hund med hela vårt kroppsspråk, vad och hur vi förmedlar verbalt beröm  samt hur vi ger godis (vi kan kasta godis), kastar leksaker, kampar etc. 


Belöningen är jätteviktigt i hundträningen! Det är hunden som bestämmer vad en belöning kan vara. Ex så har jag uppmärksammat att min valp tycker det är superkul att springa efter vattenslangens stråle, så när vi tränar tar jag den och låter henne busa med den ett tag som belöning innan vi fortsätter träna. Jack Allan älskar att få kongen och få mitt verbala beröm och känna sig som en världsmästare! Är han duktig så ger jag honom det :) 


// Millan